Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννη Σποδιάνας στην Χρυσοπηγή
Πότε εορτάζει |
---|
Πανηγυρίζει στις 29 Αυγούστου (στις 29/08/2014) |
Περιγραφή
Ο Αγιάννης της Σποδιάνας, είναι ένας μικρός Ναός που ανήκει στη κατηγορία των μονόχωρων θολωτών Ναών χωρίς τρούλο. Όλες οι ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι ο Ιερός τούτος Ναΐσκος είναι κτισμένος μέσα σε σπήλαιο και αποτελούσε ίσως Ασκητήριο.
Σήμερα τέτοιο σπήλαιο δεν υπάρχει. Μέχρι το 1950-55 υπήρχε ένας τεράστιος πωρόλιθος που άγγιζε τη Νότια πλευρά του Ναΐσκου ο οποίος αργότερα καταστράφηκε για να ανοιχτεί δρομίσκος γύρω από τον σημερινό Ναό. Υπάρχουν πάρα πολλά κομμάτια πωρόλιθου που είναι εντοιχισμένα στους μεγάλους μαντρότοιχους που στηρίζουν το προαύλιο του νεώτερου Ναού και μαρτυρούν την ύπαρξή του.
Έχει τοιχογραφίες "Νεζερίτικης τεχνοτροπίας", οι περισσότερες είναι σε άριστη κατάσταση, οι δε υπόλοιπες είναι βεβηλωμένες από τα Ξίφη των κατακτητών. Όπως αναφέρει το http://chrysopiginews.blogspot.gr "Οι πρόγονοί μας έλεγαν ότι οι εσωτερικοί τοίχοι έχουν καλυφτεί από επίχρισμα τρείς φορές και αγιογραφηθεί τρείς φορές".
Δεν γνωρίζουμε αν τα υποστρώματα των επιχρισμένων επιφανειών έχουν τοιχογραφίες άλλης τεχνοτροπίας. Παραμένει όμως μια σπουδαία κληρονομιά για το χωριό μας και ένα ιστορικό μνημείο για την ευρύτερη περιοχή μας.
Δίπλα από αυτόν το Ναΐσκο ΒΔ κτίστηκε το 1884 ο μεγαλύτερος Ναός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου που είναι και ο πολιούχος της Χρυσοπηγής (Σποδιάνας). Πανηγυρίζει στις 29 Αυγούστου με πλήθος κόσμου που καταφτάνει στο Ναό από το προηγούμενο βράδυ από όλα τα χωριά και τις μεγάλες Πόλεις του Νομού Αχαΐας.
- Ιστορικά στοιχεία
Τον 4ο-5ο αιώνα μΧ άρχισαν τα ασκητήρια των σπηλαίων να μετατρέπονται σε Ναούς ή Μοναστήρια. Ο Ν. Πολίτης στο έργο του, «Πελοποννησιακά» σελ. Α΄238 αναφέρει ότι "από την εποχή των Παλαιολόγων μέχρι το 1821 υπήρξε άνθηση του μοναχικού βίου σε σπήλαια, τα Ασκητήρια, όπου αργότερα έγιναν Ναοί ή Μοναστήρια" όπως η Μονή της Χρυσοποδαρίτισσας στη περιοχή μας.
- Οδική πρόσβαση
- Ναι